‘KBO begrijpt wat je nodig hebt als bakkerondernemer’

Wanneer Bastiën van Rosendaal op korte termijn een overgenomen winkel moet verbouwen, twijfelt hij geen moment. “Ik kende al mensen bij de Kredietunie Bakkerij Ondernemers en heb meteen bij hen aangeklopt. De KBO is gezien de rente wellicht een relatief dure vorm van financieren, maar je treft er branchegenoten die je verhaal snel snappen en die jou als bakker en als ondernemer werkelijk verder willen helpen.”

In 2010 opent Bastiën van Rosendaal samen met zijn vrouw een bakkerswinkel in het centrum van het Brabantse Steenbergen: het Bakhuys. Hij heeft er dan al een jarenlange carrière bij grondstoffenleverancier Sonneveld opzitten, maar waagt de sprong richting zelfstandig ondernemerschap. “En dat is lichtelijk uit de hand gelopen”, lacht hij, ruim tien jaar later. “We groeiden steeds groter en vonden het hartstikke leuk. Daardoor ontstond een dringende behoefte aan een grotere bakkerij.”

Overname bakkerij in Dinteloord

Bastiën verkent diverse mogelijkheden. Zijn winkel met open bakkerij in het hart van Steenbergen, sinds 2016 met hulp van de Rabobank ook als pand in bezit, is hem lief en hij huivert voor nieuwbouw op een industrieterrein. Toch moet er op korte termijn significant meer ruimte komen om te bakken. “En toen stopte in 2017 ineens de bakker in Dinteloord met zijn bedrijf, hier een kilometer of acht vandaan”, vertelt hij. “Ik heb niet lang getwijfeld en wederom met behulp van de Rabobank alles overgenomen: het bedrijfspand, een bovenwoning en de gehele inventaris. Dat betekende dat we in het bezit kwamen van veertig jaar oude spullen, maar ook een productieruimte kregen waarmee we van 120 naar 300 vierkante meter gingen én een extra winkel.”

Bastiën en zijn vrouw gaan vol goede moed aan de slag. Maar de bakkerij in Dinteloord blijkt extreem muf en vochtig en de winkel daar trekt ineens geen klanten meer. In Steenbergen missen de klanten de beleving van een open bakkerij en zijn niet te spreken over de producten die voortaan uit Dinteloord komen. De omzet daalt met bijna twintig procent. “Het was duidelijk: we moesten zo snel mogelijk investeren. En flink ook.”

Snel schakelen

Bastiën kent de Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO) al vanuit zijn vorige loopbaan. “Ik ken er verschillende mensen en we vertrouwen elkaar. Daarom ben ik voor de financiering van de benodigde nieuwe voorpui en het interieur van de winkel in Dinteloord niet eens meer bij de bank geweest. De investeringen volgden elkaar zo snel op en de Rabobank had al veel in ons geïnvesteerd. We hebben ons daarom direct tot de KBO gewend met onze plannen. Dat is zo mooi van de mensen die bij de Kredietunie Bakkerij betrokken zijn: zij begrijpen wat je wilt en nodig hebt. Kees Verkerk, die later onze coach zou worden, kwam hier binnenlopen en zag in één oogopslag: deze winkel moet worden vernieuwd. Dat hoef je mensen met ervaring in de sector niet uit te leggen. Het maakt dat je op veel begrip en goodwill stuit én dat je snel kunt schakelen.”

Bastiën laat door het hele pand ventilatiesystemen aanleggen om mufheid en vocht te verdrijven. De open banketbakkerij wordt opgeknapt en de winkel in Dinteloord wordt compleet vernieuwd. In oktober 2018 gaan de deuren opnieuw open en vanaf dat moment weten de dorpsbewoners deze bakkerswinkel weer uitstekend te vinden. “We zitten heel zwaar in de kosten momenteel, ook omdat we in juni 2020 nog een flinke investering hebben gedaan in ovens en (rem)rijskasten. Toch hebben we afgelopen jaar goed geplust”, aldus Bastiën. “Vanaf de eerste dag dat we met de nieuwe winkel open gingen, is de omzet verdubbeld. De grootste investeringen liggen nu ook achter ons: we kunnen weer op volle kracht vooruit.”

Vertrouwensband met coach

Het verstrekte krediet vanuit de Kredietunie heeft voor Bastiën een wereld van verschil gemaakt. “Er moést iets gebeuren, anders trek je door zo’n overname ook je goede winkel onderuit. Het is heel plezierig dat een geldverstrekker dat begrijpt en snel met je meedenkt.”

Met coach Kees Verkerk kan Bastiën het uitstekend vinden. “Hij is een fijn mens en een uitstekende zakenman. Ik kende hem al als een enorme rekenaar; hij is zich heel bewust van wat hij doet. Ik stuur hem nu al mijn cijfers door. Er is sprake van een vertrouwensband. Juist zijn scherpe blik, die over je schouder meekijkt, helpt mij verder als ondernemer.”