‘Samen met je coach weet je meer dan alleen’
Wanneer Deutsche Bank Bakkerij Sonneveld uit Fijnaart vriendelijk verzoekt om te vertrekken als klant, zitten ondernemers Jan en Sandra Boertjes met de handen in het haar. “Wie wil op zo’n moment de hypotheek van een relatief kleine MKB’er overnemen?” De Kredietunie Bakkerij Ondernemers blijkt hun redder in nood.
De worstenbroodjes en appelflappen zijn bij Bakkerij Sonneveld in het Brabantse Fijnaart bijna niet aan te slepen. Eigenaar Jan Boertjes verbaast zich er soms nog steeds over hoe grif deze producten over de toonbank gaan. “We komen zelf van origine uit Zuid-Holland en het lijkt wel alsof ze net over de provinciegrens geen worstenbroodjes lusten. Maar dit is Brabant, hè?!”
Filiaal is blok aan been
Zesentwintig jaar geleden is het inmiddels dat hij samen met zijn vrouw Sandra de brood-en banketbakkerij heeft overgenomen van vrienden van zijn ouders, waar hij op dat moment al vijf jaar werkzaam was. Tegenwoordig heeft Bakkerij Sonneveld weer één winkel, maar er is enige tijd een filiaal in Roosendaal geweest. “Daar hebben we veel gedoe gehad”, vertelt Jan Boertjes. “Veel problemen met ziek personeel, met een bezorger en met de huurbaas. Het filiaal was echt een blok aan ons been en per saldo kwamen we, ondanks de goede winkel in Fijnaart, toch steeds onder nul uit. Een heel vervelende periode.”
Nóg vervelender wordt het, wanneer huisbankier ABN AMRO wordt overgenomen door Deutsche Bank. Deze bank komt al snel zelf in financiële problemen en wil niet-rendabele MKB-klanten afstoten. “Ook wij werden verzocht een andere bank te zoeken, maar dat is natuurlijk niet zo eenvoudig wanneer je er zelf financieel gezien ook niet geweldig voorstaat”, vertelt Jan. “Juridisch gezien kan zo’n bank je niets maken, maar ze gaan je net zo lang pesten totdat je graag wilt vertrekken. Daar hadden wij helemaal geen trek in.”
Stappenplan richting herfinanciering
Jurist Gert-Jan van Egmond, destijds werkzaam bij de NBOV, helpt de bakker uit Fijnaart om een stappenplan te maken. Hij adviseert de bakker om het filiaal in Roosendaal af te stoten en afscheid te nemen van diverse personeelsleden. Ook zet hij de Brabantse bakkerij in 2017 op het spoor van de Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO).
“Dat was voor ons een schot in de roos en we hebben vanaf het begin een heel plezierige samenwerking ervaren”, aldus Jan. “Ze hebben ons een financiering aangeboden in combinatie met een coach. Het is heel fijn om met mensen te werken die weten wat er speelt in de branche. Robert van de Leur, voorzitter van de KBO en een vakman met kennis van zaken, is onze coach en adviseur geworden. Een geweldige vent, die echt verstand heeft van de sector. Hij vraagt voortdurend door: waarom doe je dit, waarom wil je dat? Zo houdt hij ons scherp.”
Coach als sparringpartner
Het contact met de coach verloopt, zeker in coronatijd, voornamelijk via mail en telefoon. “Nu de cijfers weer goed zijn, hebben we minder vaak contact. Maar toen we begin dit jaar overwogen om zonnepanelen voor de bakkerij aan te schaffen, heb ik hem daarover eerst gemaild. Het is fijn dat je nu dingen kunt overleggen, je wilt niet onderuit gaan als ondernemer. Soms leg ik iets uit zijn advies naast me neer: ik blijf zelfstandig ondernemer. Maar heel vaak neem ik dingen van hem aan. Je coach weet altijd wel wat en samen weet je sowieso meer dan één.”
Van de Leur kijkt als coach mee in het boekhoudprogramma van Bakkerij Sonneveld, controleert de winst- en verliesrekening en werpt een blik op de jaarcijfers. “De rente die je betaalt over een krediet bij de KBO is hoger dan de rente bij een bank. Maar daar staat zoveel meer tegenover. Zonder de KBO was een herfinanciering voor ons een heel lastig verhaal geworden. Door hun financiële hulp hebben wij het bedrijf kunnen voortzetten en door de rol van de coach zijn wij er als ondernemers sterker uitgekomen.”
Recente reacties