‘Zonder coach uit de sector hadden wij het niet gered’

Op de dag dat Jacco en Marije de Kok alle papieren voor een krediet bij de bank ondertekenen, trekt hun persoonlijke investeerder zich terug. Een enorme boeteschuld dreigt en de droom een eigen bakkerij te openen staat ineens op losse schroeven. De Kredietunie Bakkerij Ondernemers bracht uitkomst.

Jacco de Kok wist al heel jong dat hij een eigen bakkerij wilde hebben. Toen hij vervolgens zijn partner Marije in de door hem geliefde sector ontmoette en zij ook wel oren had naar een eigen zaak, was de keuze gauw gemaakt. Ze vonden een leegstaand pand in het Zeeuwse Arnemuiden, waar zij sinds oktober 2017 Bakkerij de Kok runnen.

Droom verwezenlijken

De opening van hun eigen bakkerij is niet zonder slag of stoot verlopen. Als jonge ondernemers hadden zij een krediet van de bank nodig en de bank wilde dat alleen verstrekken, wanneer het stel zelf een kwart van het benodigde vermogen bijeen zou brengen. “We hadden iemand die in ons wilde investeren, zodra wij de lening bij de bank rond hadden”, vertelt Jacco de Kok. “Op de dag dat wij alles bij de bank in orde maakten en ondertekenden, belde ik ’s avonds opgetogen naar onze investeerder. Maar die was minder enthousiast. Sterker nog: hij liet ons ineens weten dat hij de lening privé niet kon verantwoorden en trok zich terug. Maar wij hadden alles al getekend!”

Een aantal spannende dagen volgen. Jacco en Marije de Kok hebben contact met bedrijfsadviseur Frans Holtkamp van de NBOV, die hen op het spoor van de Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO) zet. “Natuurlijk moesten we ook bij de KBO door de molen en duurde het even voordat er groen licht kwam en er een geschikte coach gevonden was. Maar de KBO heeft echt het licht aan het einde van de tunnel gebracht”, vertelt Jacco. “Dankzij de betrokkenheid van de KBO hebben wij toch onze droom kunnen verwezenlijken en hoefden we het contract bij de bank niet te ontbinden. Nu, vier jaar later, halen wij een dubbele omzet van wat we aanvankelijk hebben begroot en kunnen versneld aflossen. Het gaat echt heel goed met ons.”

Zonder coach niet gered

Jacco en Marije de Kok worden door de KBO aan Kees Wegerif uit Harderwijk gekoppeld. Hij wordt hun coach en daar zijn ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor. “Helaas is Kees op 11 december 2020 overleden. Maar zonder hem hadden wij het niet gered”, durft Jacco wel te stellen. “Ik had iedere week contact met hem. Soms maar één appje: even op zaterdagavond de omzet van die week laten weten. De afstand tussen Arnemuiden en Harderwijk is ook best groot, dus we zagen elkaar niet vaak. Maar het contact was supergoed en we hebben echt enorm veel steun aan hem gehad.”

“Marije en ik komen allebei niet uit een ondernemersgezin. Daarom was Kees als coach namens de KBO van onschatbare waarde voor ons. De iets hogere rente die je over een lening van de KBO betaalt, is misschien hoog vergeleken met de rente bij een bank. Maar dat bedrag hebben we met Kees als onze coach dubbel en dwars terugverdiend. Kees heeft ons aangeraden lid te worden van een bedrijfsvergelijkingsclub en is de eerste keer met ons meegegaan. Toen ik in het eerste jaar van onze onderneming vlak voor Pasen met een blindedarmontsteking in het ziekenhuis belandde, stond hij nog dezelfde nacht onze tent te draaien. Als hij dat niet had gedaan, hadden we dicht gemoeten in het Paasweekend. De klik die we hadden, was echt heel bijzonder.”

Ervaring van grote waarde

Dat hun persoonlijke investeerder zich te elfder ure heeft teruggetrokken, is uiteindelijk dus een geluk bij een ongeluk gebleken. “Door het contact met de KBO hebben wij ontzettend veel bijgeleerd. De ervaring die we via onze coach rechtstreeks uit de branche hebben gekregen, is letterlijk van onschatbare waarde. We zijn aan de hand van onze coach steeds zelfstandiger geworden en staan nu gelukkig stevig op onze eigen benen.”

Jacco bekent dat hij zijn coach in heel veel dingen heeft nagedaan om als ondernemer te komen waar hij nu staat. “We raadpleegden hem in alles wat we deden. Nog altijd, wanneer we een grote investering overwegen of een spannende beslissing moeten nemen, zeggen we eerst tegen elkaar: wat zou Kees doen? We missen hem enorm.”*

* Noot van de redactie: de KBO is inmiddels in gesprek met Bakkerij de Kok om voor hen een geschikte opvolger te vinden voor Kees Wegerif.