Een van de coaches van de Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO) is Kees Wegerif uit Harderwijk. Na zijn pensionering ging hij de eerste zes maanden niets doen, maar dat beviel niet. “Nu ben ik weer volop bezig, onder andere voor de Kredietunie, de aard van het beestje hè.”

Hij besloot lid te worden van de Kredietunie. “Ik had nog een potje staan en bij de bank levert dit ook niets op.” Hij is wel zo eerlijk om te zeggen dat als het rentepercentage bij de KBO ook nul was, hij het niet had gedaan. “Je bent ondernemer, toch?”

Hard werken
Kees ging investeren in twee specifieke bakkerijen en coacht de bakkers en hun partners. “Van nul af aan beginnen is leuk maar ook een uitdaging,” zegt deze door de wol geverfde ondernemer. “Bij een van de twee bakkerijen bleken de verwachtingen wat te rooskleurig, hun beeld vooraf was anders dan de realiteit van het dagelijks ondernemerschap. Daarbij komt dat het keihard werken is om een bedrijf over te nemen waarvan de omzet 30% lager bleek dan begroot.” Kees kwam er de eerste maanden iedere week, nu eenmaal in de vier tot vijf weken. “Dan gaan we echt heel zakelijk om tafel. Het is nog steeds een uitdaging om goede bedoelingen om te zetten in commercieel gewin.”

Wekelijks contact
Bij het andere bedrijf gaat het coachen wat meer vanzelf. “De eerste keer dat ik er binnen kwam had ik gelijk een goed gevoel bij de ondernemers. Voortschrijdend inzicht laat zien dat vooral zij echt gevoel voor het cijfermatige deel heeft. Ze laten mooie resultaten zien naar ver boven de begroting met het daarbij behorende resultaat.” Iedere zaterdagavond heeft Kees even contact. “Heel beknopt. Wat is de omzet van de afgelopen week, heb je het beter of slechter gedaan dan voorheen? Ik heb volledig inzicht in de boekhouding en geef ze af en toe een duwtje in de rug, ze zijn soms nog wat voorzichtig.”

Voldoening
Het coachen geeft Kees persoonlijk zeker voldoening. “Ik vind het erg leuk, het is een uitdaging vooral ook in de communicatie.” Een van de leukste dingen vindt hij is dat de beginnende ondernemers dingen van hem aannemen, zoals bijvoorbeeld met het oliebollen bakken. “Dat ze de te tip die ik geef om al een paar zaterdagen van tevoren te beginnen en dit op te bouwen ter harte nemen.” Hij is niet bang om op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. “Ik denk dat ik dat niet doe, maar dat moet je eigenlijk aan hen vragen. Als ik dat wel doe, mogen ze dit zeggen.”

Hij raadt andere ondernemers aan zeker lid te worden van de kredietunie en hun ervaring in te zetten als coach. “Het heeft zeker meerwaarde en bij de banken blijft het lastig.”

Meer weten over de Kredietunie Bakkerij Ondernemers? Neem een kijkje op www.kredietuniebakkerijondernemers.nl